Sådan gror du mere i haven uden at udvide

Det kan være dyrt at købe et hus med egen have, så mange må nøjes med en smule på balkonen eller en enkelt kaktus i vinduet. Det værste er, at der ikke er plads til særlig mange jordbærplanter i så lille en have, så man må nøjes med jordbær til halvdelen af sommeren. Det behøver dog ikke være sådan, da der med moderne teknologi kan vokses op til fem gange så meget per kvadratmeter end normalt. Nu tænker du måske, at du ikke kan finde ud af sådan noget højteknologisk og moderne fiddelihut, men det er faktisk ganske simpelt – og hvis du tænker tilbage på dengang, du ikke kunne finde ud af at lave mad eller noget andet, som du nu gør uden at tænke over det, så er det vel slet ikke så slemt at lære noget nyt. En gammel hund kan sagtens lære nye tricks, og det gælder også for dens ejer.

Den nye teknologi, som vi vil introducere her, er hydroponisk dyrkning af afgrøder og andre planter, hvilket er en metoder, der gør det muligt at gro grøntsager uden jord – i stedet får planterne deres nærings gennem en næringsblanding, som er opløst i vand. Nogle planter har brug for noget, rødderne kan støtte sig op ad eller vikle sig omkring, mens andre sagtens kan gro med rødderne frit ude i vandet.

Du får som sagt brug for en næringsblanding. Du kan prøve med gødning, men de fleste bruger en syntetisk blanding, som er lavet specielt til den enkelte slags plante. Du kan altså få en næringsblanding til tomater og en anden til jordbær, som i sidste ende hjælper planten med at gro så optimalt som muligt. Når vi nu snakker optimalt, så skal det lige siges, at de fleste, der dyrker på den her måde, flytter planterne indenfor. Nu tænker du måske, at planten ikke kan leve uden sollys, og det har du ganske ret i, men det er ikke svært at købe de rigtige lamper online. Vækstlys til planter er til gengæld dyrt i strøm, så der er også et betydeligt antal haveejere og landmænd, der gror planterne ude i det fri eller i drivhuse.

Der skal et lidt specielt system til for at planterne kan gro på den her måde, og det varierer en smule fra plante til plante, så det er nok bedst, at du selv slår de små detajler op for de planter, du har tænkt dig at have i din have. Et drivhus er en god ide, da planterne er beskyttede mod alt fra kaniner til insekter, som enten spiser planten eller gør planten syg – eller begge dele. Du kan regne med at gro en del mere på den her måde, så hvis du beslutter dig for at skifte, ønsker vi dig held og lykke med projektet.

Iga

justgalthen@gmail.com

Ingen kommentarer

Sorry, the comment form is closed at this time.